Mums galite parašyti - You can write to us - Вы можете написать нам - Sie können uns schreiben

Sveiki,

Vardas:

Slaptažodis:

Prisiminti mane

Registruotis
Pamiršote slaptažodį?

Naršo

Svečių: 2
Narių: 0
Šiame puslapyje: 1
Nariai: 289, naujausias: Aras-44

Pokalbiai

Jūs turite prisijungti, jei norite skelbti žinutes. Užsiregistruoti galite čia

Radau
Rgs 01, 18:08
Posted by: eppanzer

Nežinau ką turi mintyje. Bandyk peržiūrėti visus savo pranešimus. Nors jų daugoka, bet tave dominančią vietą tikrai turėtum rasti http:// www.rytufrontas.net/ userposts.php? 0.forums.414
Rgs 01, 16:53
Posted by: Arvydas

Kur mes diskutavome apie pasiruošimą /nepasiruošimą gynybai? Nesugebu surasti
Rgs 01, 16:47

Knyga man labai patinka, tik aš jau per senas jos turiniui ir stiliui. Bet tikrai daug kam bus ir įdomu, ir naudinga perskaityti. Naudinga ir man, bet yra daug neperskaitytų naudingesnių (man) knygų
Rgs 01, 16:45

Turiu slaptą viltį, kad kariniai aspektai taip pat yra paliečiami. O jei pagrindas bus kariniai nusikaltimai - tada nafik
Rgs 01, 16:35
Posted by: Arvydas

Peržiūrėti visas žinutes (53)

Nuorodos

Hey.lt - Interneto reitingai, lankomumo statistika, lankytojų skaitliukai

diedas blog

militaria.lt

Vox Altera

Vilkaviškio Senų vežimų klubas

Mano sparnai

Diskusijos

Mūšis dėl Vilkaviškio
Eiti į puslapį  1 2 3 [4]
Autorius Pranešimas
Vembras
2009-05-11, 17:47
Pranešimų: 204
Turiu schemą, kurioje būtent tų sodų vietoje pažymėta vokiečių pozicijos.

Įdomu būtų pamatyti...
Į viršų
Todd
2009-05-11, 18:50
Pranešimų: 25
Štai Arvydo minėta schema:

1944 m. rugpjūčio 18 d. 7 val. būklei.

Stultum est timere quod vitare non potes.
Į viršų
Arvydas
2009-05-14, 14:02
Pranešimų: 683
Leisiu sau pateikti ilgoką citatą iš knygos
Пересыпкин Иван Терентьевич "...А в бою еще важней",
15 skyrius http://militera.lib.ru/memo/russian/peresypkin_it/15.html

Началось наступление наших войск. Черняховский, Василевский, несколько генералов и я поднялись на чердак окрашенного почему-то белой краской двухэтажного дома на западной окраине Вилкавишкис и стали наблюдать за действиями наступавших войск. В железной крыше этого здания были сделаны щели, позволявшие наблюдать за боем.
После артиллерийской подготовки пехота поднялась и пошла в атаку. Поле боя с высоты двухэтажного здания, находившегося на пригорке, просматривалось очень хорошо. Мы наблюдали, как стали отходить фашистские солдаты, как наши воины начали их преследовать. Всех нас поразило, когда вдруг мы увидели, как фронтовая легковая машина, на которой сидел какой-то смельчак, быстро промчалась вдоль линии фронта. По ее следу немцы вели огонь из своих шестиствольных минометов, но машина благополучно скрылась в складках местности. Как потом оказалось, это был офицер связи штаба фронта, выезжавший в войска.
Когда наши войска несколько оттеснили врага, я попросил у Василевского разрешения поехать в одну из армий. Он не возражал. Подъехав к оставленным противником траншеям, мы увидели отличную работу наших артиллеристов: разрушенные траншеи и блиндажи, разбитую боевую технику и много убитых гитлеровских солдат. Им не помогли ни укрепленные рубежи, которые немцы оборудовали в течение продолжительного времени, ни яростное сопротивление. Все было сметено, а оставшиеся в живых поспешно бежали. Наступление войск 3-го [231] Белорусского фронта успешно развивалось, и вскоре советские солдаты вступили на землю фашистской Германии.
Возвращаясь обратно, мы снова увидели белый дом, на чердаке которого находились во время артиллерийской подготовки. Среди всех остальных зданий этого маленького городка дом выделялся своей ослепительной белизной, был виден на большом расстоянии. И тогда я подумал, почему так неосмотрительно был использован этот дом в качестве наблюдательного пункта командующего фронтом. Хорошо, что все обошлось благополучно, а что стоило немцам направить два-три снаряда по этому так хорошо заметному ориентиру. Что было бы тогда?

Klausimai tokie.
Kokiu metu vyko aprašomi įvykiai. Tai yra rugpjūčio 2, kai Vilkaviškis buvo užimamas pirmą kartą, ar rugpjūčio 17, kai miestas buvo užimtas antrą kartą? Aš linkęs manyti, kad aprašomi įvykiai buvo antrojo užėmimo metu.
Įdomus pasirodė faktas, kad į namo palėpę stebėti puolimo lipo ne tik tuometinis 3-ojo Baltarusijos fronto vadas Černiachovskis, bet ir Vasilevskis, tuometinis generalinio štabo viršininkas. Iš pradžių nelabai nprėjau patikėti tuo faktu. Tačiau peržvelgiau šio kariškio biografiją - tikrai, kalbama, kad Vasilevskis maždaug tuo metu tikrai koordinavo 1-ojo ir 2-ojo Pabaltijo ir 3-ojo Baltarusijos frontų veiksmus. Nors vis tiek keista, kad tokio rango kariškis galėjo būti taip arti priešakinių pozicijų.
Paskutinis klausimas remiasi prielaida. Jei tai buvo antrasis Vilkaviškio užėmimas, tokiu atveju minimas namas turėtų būti išlikęs iki šių dienų. Vakarinėje miesto dalyje toks namas, mano supratimas yra vienas - dabartinėje V.Pietario gatvėje, netoli autobusų stoties.
Ką mano apie tai kolegos, ypač vilkaviškiečiai?

Istorija kupina įvykių, kartais jie aiškinami visiškai skirtingai. Kai viena teorija įsigali, ją paneigti būna sunku. Net jei paaiškėja, kad tiesa yra visai kitokia.
Į viršų
Vembras
2009-05-15, 09:57
Vakarinėje miesto dalyje toks namas, mano supratimas yra vienas - dabartinėje V.Pietario gatvėje, netoli autobusų stoties.

Koks to namo numeris?

Поле боя с высоты двухэтажного здания, находившегося на пригорке, просматривалось очень хорошо.

Tas "kalnelis" ar "aukštumėlė" mane kiek glumina. Pagal aprašymą , ir , remiantis Arvydo prielaida jog tai rugpjūčio 17, tuomet būtų galima teigti, jog Perepyskinas rašo būtent apie tas pozicijas, kurių schemą įdėjo Arvydas. Bet ar iš namo Pietario gatvėje matytųsi tos pozicijos? Aukštumėlė - irgi santykinis dalykas. Jei autorius atėjo į namą nuo upės pusės - tuomet jis iš tiesų turėjo išrodyti stovintis gan aukštoje vietoje.
Tačiau nežinome kurioje vietoje buvo vokiečių pozicijos būtent rugpjūčio 17 dieną. Kur buvo rugpjūčio 18 - žinome iš Arvydo turimos schemos.

Dar įdomi ši vieta:
По ее следу немцы вели огонь из своих шестиствольных минометов, но машина благополучно скрылась в складках местности.

Kiek suprantu čia minimas Nebelwerfer'is. Bet kaip iš jo apšaudyti važiuojantį automobilį - neįsivaizduoju Ir čia jau po mūšio - vokiečiai atsitraukę. Matyt ugnies koreguotojas sėdėjo to "balto namo" antrame aukšte - t.y. aukštu žemiau
Į viršų
Todd
2009-05-15, 12:00
Vembras rašė:
Tačiau nežinome kurioje vietoje buvo vokiečių pozicijos būtent rugpjūčio 17 dieną.
Rugpjūčio 16 d. nuo 18 val. 40 min. vykstant susirėmimams v. - p.v. miesto dalyje, 6.TD 114-ojo grenadierių pulko I bataliono padaliniai atsitraukinėjo į pozicijas, kurios matomos rugpjūčio 18 d. schemoje. Pozicijos buvo tiesiai į šiaurę nuo Osijos. Turiu tikslesnę schemą, negu buvau įdėjęs prieš tai. Sakykim taip: demonstruotos schemos apatinėje dalyje vaizduojamų padalinių pozicijos yra iškart virš Kostinės upelio. Pagrindinė linija - atitinkamai toliau, ir siekia plentą Virbalis - Vilkaviškis ties ta vieta, kur jis šiek tiek pasisuka.

Į viršų
Arvydas
2009-05-15, 14:18
Koks to namo numeris?
Jei nepamiršiu, važiuodamas pro šalį žvilgtelsiu. Tu jun žinai, kokį namą aš turiu mintyje? "Prie ruso" jį "manaškynu" vadindavom.
Tas "kalnelis" ar "aukštumėlė" mane kiek glumina.
Mane irgi glumina. Bet kur kitur vakarinėje miesto pusėje gali būti kokia nors kalvelė ar aukštuma? Ties "Pilypo gaiva"? Visur ten tos aukštumėlės yra tik sąlyginės, taip jos gali atrodyti tik žiūrint nuo upės.
Bet ar iš namo Pietario gatvėje matytųsi tos pozicijos?
Jei aš gerai įsivaizduoju, tos pozicijos turėjo būti maždaug apie "kapčių". O ta vieta iš Pietario gatvėjė esančio dviaukščio namo palėpės tikrai matoma. Net nuo gatvės ties Lukoilu plika akimi galima įžiūrėti kur automobilis suka - link Gražiškių ar link Kybartų.

Istorija kupina įvykių, kartais jie aiškinami visiškai skirtingai. Kai viena teorija įsigali, ją paneigti būna sunku. Net jei paaiškėja, kad tiesa yra visai kitokia.
Į viršų
Vembras
2009-05-15, 15:04
Todd rašė:
Turiu tikslesnę schemą, negu buvau įdėjęs prieš tai.

Parodykit, jei nesunku O toje , jau paties įdėtoje, šiaurė ežero pusėje?

Arvydas rašė:
Tu jun žinai, kokį namą aš turiu mintyje? "Prie ruso" jį "manaškynu" vadindavom.

Žinau. Bet jau nepamenu kokiai sistemai jis priklausė Gal konservų fabrikui?

O ta vieta iš Pietario gatvėjė esančio dviaukščio namo palėpės tikrai matoma.

Įmanoma foto?

Iš Perepyskino dar ši vieta patiko:
Наступление войск 3-го [231] Белорусского фронта успешно развивалось, и вскоре советские солдаты вступили на землю фашистской Германии.

Tas Perepyskino вскоре toks, švelniai pasakius, labai sąlyginis

Taip pat neapleidžia nuojauta, jog foto, esanti svetainės "banerio" viršuje dešinėje pusėje yra būtent iš Perepyskino atsiminimuose aprašomos įvykių sekos.
Į viršų
Todd
2009-05-15, 15:40
Vembras rašė:
Parodykit, jei nesunku O toje , jau paties įdėtoje, šiaurė ežero pusėje?
Nėra reikalo. Tai iš emės ta pati schema, tokia pati teritorija, sužymėtos tos pačios pozicijos, surašyti tų pačių padalinių pavadinimai. Tik kad ežero ir kelio kontūrai patikslinti.

Į viršų
Arvydas
2009-05-15, 16:58
Žinau. Bet jau nepamenu kokiai sistemai jis priklausė Gal konservų fabrikui?
Nea, siuvimo fabrikui. Žinoma, tai neturi jokios reikšmės ir esmės tai nekeičia.
Įmanoma foto?
Ne tiek to rausimo, kiek prisiruošimo. Prie progos galėsiu pykštelt.
Tas Perepyskino вскоре toks, švelniai pasakius, labai sąlyginis
Čia kaip tas posakis "iki tokios vietos yra 10 kilometrų s hakom. Otas "s hakom" dar 10 km. Taip su tuo вскоре - už poros mėnesių.
Taip pat neapleidžia nuojauta, jog foto, esanti svetainės "banerio" viršuje dešinėje pusėje yra būtent iš Perepyskino atsiminimuose aprašomos įvykių sekos.
Ir man buvo tokia mintis kilusi, bet vėliau ją atmečiau. Peresypkinas kalba apie dviejų aukštų namą, o šį dviaukščiu galima pavadinti tik sąlyginai. Kalbama, kad mūšį stebėjo iš palėpės, gi šio namo palėpėje galima vaikščioti tik keturiomis. Dar jis mini, kad tas namas buvo baltas, gi šis ir šiandien raudonuoja plytomis.
Šiandien važiuojant namo nuo Kybartų pusės akis užkliuvo už kito pastato. Balto, su skardiniu stogu...Tai Katedra! Nors ir menkai įtikėtina, bet...Gal tiesiog ateizmo laikais nenorėta net ir minėti bažnyčios pavadinimo?

Į viršų
Arvydas
2009-05-17, 20:55
su liūdesiu galiu konstatuoti - namo Pietario gatvėje versija atkrinta. Vakar bedravau su senu vilkaviškiečiu, kuris mane užtikrino, kad minimas namas karo metais ir dar ilgai po karo buvo raudonų plytų mūro, aptinkuotas jis buvo gerokai vėliau.

Į viršų
Eiti į puslapį  1 2 3 [4]

Moderatorius: Arvydas | Pagr. administratorius: Todd | © rytufrontas.net, 2007-2009